Zvaniet +371 29334431

Informācijas avoti

Parasti, uzsākot savas dzimtas izpēti, cilvēki sāk ar savu radinieku aptaujām, apkopojot jau zināmo informāciju par visiem dzīvajiem un arī zināmajiem mirušajiem radiniekiem. Tad, kad šī informācija ir apgūta, tad sākas nākamais posms – dokumentāli fiksētās informācijas pētīšana un apzināšana.

Pārsvarā šādu informāciju var atrast, fiziski dodoties uz arhīviem un tur meklējot visos iespējamos formātos, sākot no mājas grāmatām un pagastu ruļļiem, un beidzot ar baznīcas grāmatām, avīžu rakstiem, kartēm, fotogrāfijām un citiem avotiem.

Daļu no informācijas var atrast arī ar interneta starpniecību. Šajā rakstā minēsim daļu no interesantākajiem, internetā pieejamajiem, dzimtas pētīšanai noderīgas informācijas avotiem.

Informācijas avoti:

–         Raduraksti – tiešsaistē izvietota Latvijas Valsts vēstures arhīvā pieejamā informācija, kas noderīga dzimtu vēstures, jeb ģenealoģijas pētījumiem. Šobrīd digitalizētas baznīcu grāmatas (dzimušo, kristīto, iesvētīto, saderināto, laulāto, mirušo reģistri) par laika posmu līdz 1905. gadam. Grāmatas ir atrodamas skanētu attēlu veidā – rokrakstā (latviski, vāciski un krieviski) un rakstībā, kas atšķiras no mūsdienu rakstības, tādējādi būs nepieciešamas zināšanas šajās valodās un rakstībās. Baznīcu grāmatas ir sakārtotas pēc konfesijas, apdzīvotās vietas (draudzes) un gada, lai šos materiālus varētu pilnvērtīgi izmantot, būs jāzina meklētās personas dzīvesvieta un dzīves laika posms.

–         Periodika.lv – Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekts, kas piedāvā 40 laikrakstus un žurnālus no 1895. līdz 1957. gadam latviešu, vācu un krievu valodās – kopā vairāk nekā 45 000 numuru un 350 000 lappušu. Nākamo 2-3 gadu laikā bibliotēka plāno digitalizēt vēl vismaz 2 miljonus lappušu. Periodika.lv ir pieejama gan meklēšana rakstos, gan konkrētu izdevumu pārlūkošana skanētu attēlu un atpazīta teksta veidā, tādējādi atvieglojot informācijas atrašanu.

–         Latvijas Nacionālās bibliotēkas mājaslapā ir pieejami arī citi digitalizētie materiāli:

o       Digitalizētie laikraksti – attēlu formātā skanēti laikraksti, kas nozīmē, ka, tāpat kā Raduraksti.lv, tajos nevar izmantot meklēšanas funkciju

o       Kartes, plakāti, kartiņas, fotogrāfijas, u.c.

–         Latvijas Valsts vēstures arhīvs piedāvā arī maksas pakalpojums „ģenealoģiskais pētījums” – http://www.arhivi.lv/index.php?&138. Šeit gan ir jārēķinās ar neprognozējamajām izmaksām par šo pakalpojumu, kā arī ar savdabīgo arhīva klientu apkalpošanas personāla attieksmi pret arhīva apmeklētājiem.

–         Footnote.com – kaut kas līdzīgs mūsu Raduraksti.lv – tikai ar informāciju no ASV, šis var būt noderīgs, ja Jūsu radinieki pirmskara vai kara laikā ir emigrējuši no Latvijas.

1 Comment

Marina BarkāneMay 30th, 2017 at 13:49

Vecmamma Fevrusa Golubeva /meitas uzv.Timošenko/ dz.16.04.1919. Viņas tevs iespējami ir apglabāts kapos RAKI, Pildas pagasts, Ludzas novads. Kur dzīmusi nezinu, bet pie vīrs viņu atvēda kautkur no Kurmas puses. Arī Pildas pagasts.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.