Zvaniet +371 29334431

Dzimtas koku veidošanas portāli un programmas

Katrs, kurš ir sācis pētīt savu dzimtas koku, drīz vien nonāk pie problēmas – kā lai ērti apkopo visu dzimtas koka personu informāciju un pie tam vēl pārskatāmi. Protams, var ņemt talkā lielas papīra lapas un uz tām sistemātiski apkopot dzimtas paaudzi pēc paaudzes, bet protams, ka ērtāk to izdarīt būs ar datora palīdzību, galvenokārt tāpēc, ka datorā būs daudz vieglāk papildināt dzimtas koku ar jaunu informāciju vai pielabot kļūdas.

Šeit var palīdzēt diezgan daudz dažādas programmas un sociālie tīkli, kuri specializējušies tieši ģenealoģijas, jeb dzimtas pētījumu vajadzībām.

Šajā rakstā īsi aprakstīsim mūsuprāt interesantākos ģenealoģijas sociālo tīklu projektus un vienu programmu:

–         Geni.com – mūsuprāt lietotājiem visērtākais no internetā pieejamajiem sociālo tīklu projektiem. Šis projekts pirmais sāka izmantot Flash tehnoloģiju dzimtas koka attēlošanai, kas ļauj to ļoti ērti aplūkot, papildināt, drukāt un nepieciešamības gadījumā arī labot. Bez tam Geni.com ļauj apkopot ne tikai atsevišķu personu individuālos notikumus un fotogrāfijas, bet ļauj arī apkopot informāciju par  notikumiem, kuros iesaistītas vairākas personas, kā piemēram kāzas, dzimšanas dienu svinēšanas un citi pasākumi. Šeit ir iespējams arī plānot jaunus pasākumus, izsūtot ielūgumus visam dzimtas kokam, vai atsevišķi izvēlētām personām.
Reģistrēšanās un Geni.com lietošana ir bez maksas, jāatzīmē, ka pamazām šeit sāk parādīties arī maksas pakalpojumi un tomēr, šeit bez maksas būs pieejamas galvenās dzimtas koku veidošanai un apkopošanai nepieciešamās funkcijas. Pavisam nesen Geni.com ir ieviesuši arī „sakritību” meklēšanu, kad tiek meklēta Jūsu dzimtas koka sakritība ar citiem dzimtas kokiem, tādejādi ļaujot atrast vēl neapzinātus radiniekus un apkopot dzimtas kokus.

–         Ancestry.com – viens no pirmajiem dzimtas koku sociālo tīklu projektiem, kurš ļauj veikt praktiski visas tās pašas darbības kā Geni.com. Šeit gan būs mūsuprāt ne tik veiksmīgi realizēta dzimtas koka parādīšana, kas apgrūtina darbu ar to. Ancestry.com ir pieejams 14 dienas bez maksas, pēc tam gan nāksies šķirties no 13 līdz 20 USD mēnesī.
Īpašs pakalpojums, ko Ancestry.com piedāvā ir DNS testu veikšana, kā rezultātā Jūs varat ar Ancestry.com palīdzību atrast savus ģenētiskos radiniekus.

–         MyHeritage.com – līdzīgi kā Geni.com arī šis portāls ir izmantojuši Flash tehnoloģiju, lai ērti parādītu dzimtas koku. Piedāvātās iespējas lielā mērā pārklājas ar Geni.com un Ancestry.com. Kā mīnuss jāmin tas, ka portāls ļauj ievadīt tikai „meitas” uzvārdu, kas, protams, nav tik ērti kā Geni.com.
Šeit gan ir viens interesants pakalpojums – „Senču meklētājs”, kurš bez maksas veiks Jūsu izvēlēto personu meklēšanu vairākos simtos internetā pieejamās datu bāzēs, kuras satur ģenealoģiska rakstura informāciju.
MyHeritage.com ir pieejams bez maksas, līdz Jūsu dzimtas koks būs izaudzis līdz 250 cilvēkiem, ja Jūsu kokā būs vairāk cilvēki, tad portāla pakalpojumi izmaksās 6.25 USD/mēnesī.

–         OneGreatFamily.com – šeit var meklēt savus iespējamos radiniekos. OneGreateFamily.com izanalizē katru ievadīto personu un meklē saistību starp dažādu personu ievadītajiem dzimtas kokiem. Viņu mērķis ir izveidot vienu kopēju dzimtas koku, kurā apvienot visus pasaules dzimtas kokus.
Pirmās 7 dienas ir bezmaksas, pēc tam izmaksas ir sākot no 5 USD mēnesī.

–         GEDCOM – šis ir apzīmējums standartam/formātam, kurā saglabāti faili ļauj pārnest informāciju no vienas ģenealoģijas programmas/portāla uz citu. Šo formātu atbalsta visi iepriekš minētie portāli. Tas nozīmē, ka, ja sāksiet lietot kādu no portāliem, bet tad kādu iemeslu dēļ gribēsiet pārnest informāciju uz citu portālu, tam bez problēmām vajadzētu izdoties.

–         Agelong tree – programma, kurā, to vispirms uzinstalējot uz sava datora, var veidot savu dzimtas koku. Izskatās, ka šī programma ir tikusi izveidota laikā, kad vēl nebija attīstījušies augstāk minētie portāli un tāpēc ap 2007. un 2008. gadu miju ir pārtraukta tās attīstīšana. Šī programma nav tik ērta kā piemēram portāli Geni.com vai MyHeritage.com, bet ieguvums no šīs programmas ir tāds, ka Jūs varat veidot savu dzimtas koku arī tad, ja Jums ikdienā nav pieejams internets.
Šo programmu var lietot bez maksas, līdz dzimtas koks sasniedz 40 cilvēkus. Ja rodas vajadzība kokam augt, tad jānopērk licence šai programmai, kas maksā 9.95 Ls.

Viens no vislielākajiem ieguvumiem lietojot šādus dzimtas koku (ģenealoģijas) portālus, būs iespēja dzimtas koka veidošanā aktīvi iesaistīt visus Jūsu radiniekus, jo, norādot viņu e-pastus, tie visi saņems uzaicinājumus reģistrēties portālos un reģistrējoties varēs aktīvi piedalīties kopējā dzimtas koka veidošanā.

11 Comments

AnitaAugust 31st, 2013 at 18:36

Labdien.Veletos izpetit savas dzimtas vesturi.Vai jusu pakalpojumi ir maksas un kadi ir izcenojumi?

AlinaSeptember 3rd, 2013 at 09:00

Mūsu pakalpojumi ir maksas. Par cenām parasti vienojamies klātienē vai telefoniski.
Lūdzu piezvaniet mums un labprāt atbildēsim uz jūsu jautājumiem.

IlzeJuly 24th, 2015 at 10:35

Kapec pie Jums nevar registreties un veidot Dzimtas koku,ka citas majas lapas?

AlīnaSeptember 3rd, 2015 at 10:42

Labdien Ilze!
Atbildot uz Jūsu jautājumu – mūsu piedāvājums ir šis pakalpojums – dzimtas koka izpēte. Ja Jūs vēlaties pati veidot savu dzimtas koku, Jūs to variet darīt, izmantojot Valsts Vēstures arhīva digitālā arhīva datus. Tādu iespēju, kā darīt šo darbu paralēli – (kaut ko atrodat jūs, ko nevarat – to mēs un papildināt) – mēs nepiedāvājam.
Ar cieņu,
dzimta.lv

IlzeJuly 24th, 2015 at 10:37

Ka tad var nodot savadak informaciju? Ko nezinu es,atrodat Jus. Papildinat.

AlīnaSeptember 3rd, 2015 at 11:26

Tādu iespēju, kā darīt šo darbu paralēli – (kaut ko atrodat jūs, ko nevarat – to mēs un papildināt) – mēs nepiedāvājam. Ar cieņu, dzimta.lv

Raivis strangatsFebruary 29th, 2016 at 00:48

Meklēju māsīcu

AlīnaMarch 1st, 2016 at 12:27

Labdien Raivi, vajadzīgāka izsmeļošāka informācija, lai varētu jums atbildēt.
Lūdzu piezvaniet mums 29334431.

GunaMarch 28th, 2016 at 20:18

Labdien,
Man ir apkopota visai plaša informācija par savu dzimtu, varētu teikt, ka informācijas zina koks ir gatavs 🙂 vēlos to attēlot grafiski, lai tas arī izskatītos pēc koka (persona = lapa zarā etc), ne tikai tabuliņas.. Vai Jums ir zināma kāda programma| portāls, kas to piedāvā? Un vai Jūsu ieteiktas ciltskoka veidošanas programmas ļauj sagatavotos kokus arī pārcelt uz sava datora un vajadzības gadījuma papildināt tur?
Paldies par atbildi!

AlīnaApril 2nd, 2016 at 09:55

Labdien Guna! Lai izveidotu grafisku diagrammu no dzimtas datiem, iesakam izmantot programmu http://www.myheritage.com. Šī dzimtas koku veidošanas programma ir pieejama latviešu valodā, viegli saprotama un lietojama, piedāvā dažādus diagrammu dizainus. Jā, jūs variet ievadītos datus saglabāt un vēlāk labot, papildināt utt. Variet izmēģināt arī citas mūsu mājas lapā ieteiktās programmas. Lai veicas!

baibaMay 1st, 2017 at 13:06

http://www.myheritage.com
Šajā portala nesaprotu, kā sazināties ar citiem radiem, kuriem jau ir ciltskoki(mums radi kopēji). Jeb tur viss par naudu?

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.